Genezing van littekens

Naarmate de lente in volle bloei komt, zullen we waarschijnlijk meer mensen buiten zien genieten van activiteiten. Met een toename in fysieke activiteit neemt ook de kans op verwondingen toe. Krassen, snijwonden en incisies op cosmetisch gevoelige gebieden, zoals ons gezicht, kunnen ons uiterlijk veranderen en onze kans op infectie vergroten. Omdat de huid de grootste barrière van ons lichaam is, hoe kunnen we onze huid een optimaal genezingsklimaat bieden dat ook zorgt voor een goed esthetisch resultaat? 

Bij een gezond individu duurt het zes weken voordat littekens volledig gevormd zijn, en persoonlijke interventietechnieken in deze periode kunnen de visuele verschijning van littekens in het algemeen verbeteren.

Eerste 3 weken:

De eerste prioriteit na een snijwond in de huid is het grondig irrigeren, schoonmaken en stoppen van het bloeden van de wond. Zodra het schoon en droog is, is het belangrijk om te bepalen hoe diep de snijwond is. Als het diep, gapend of rafelig is, heeft de wond mogelijk hechtingen nodig. Raadpleeg uw huisarts als u twijfelt.

De volgende belangrijke stap is om de wond voldoende vocht te geven dat ook infecties voorkomt. Het aanbrengen van een triple antibiotische zalf (zoals Bacitracin, Neosporin of Polysporin, verkrijgbaar zonder recept) drie keer per dag op de wond gedurende drie weken helpt infectie te voorkomen en creëert een betere basis voor verbeterde langetermijn littekenverschijning. Het is belangrijk om te onthouden dat u in de eerste drie weken na een wond niet moet krabben, plukken, masseren of openkrabben. Dit kan verdere afbraak van de huid of een ongelijk uiterlijk veroorzaken. Het gebied voorzichtig reinigen met een milde, niet-geparfumeerde zeep één of twee keer per dag, het drogen en het opnieuw aanbrengen van de triple antibiotische zalf is het beste voor de wond tijdens de eerste drie weken.

Week 4 tot Week 6:

Na de eerste drie weken heeft de wond meer dan de helft van zijn collageen opgebouwd. Hierdoor kunnen we agressiever omgaan met de snijwond zonder bang te zijn dat de wond afbreekt. Op dit moment kunt u druk uitoefenen op de wond, stoppen met het aanbrengen van de triple antibiotische zalf en andere producten op het gebied aanbrengen. Littekens hebben mechanische druk nodig om hun uiterlijk te verminderen, en het masseren van wonden een paar keer per dag kan de algemene structuur van het litteken verbeteren na zes weken.

Als u vatbaar bent voor keloïden of hypertrofische littekens, is een product dat u in deze tijd moet gebruiken siliconen kleefstoffen (of siliconenplaatjes/siliconen tape). Deze kleefstoffen bieden de mechanische druk van een sticker op de huid, maar bieden ook siliconen – een polymeer dat helpt het uiterlijk van het litteken te verbeteren. Zelfs als u niet vatbaar bent voor keloïden, zullen siliconen kleefstoffen waarschijnlijk het uiterlijk van elk type litteken verbeteren. Een ander product waar u op dit moment aan moet denken, is zonnebrandcrème. Wonden, omdat ze nieuw gevormde cellen bevatten, zullen sneller verbranden bij blootstelling aan de zon dan andere delen van uw lichaam. Om te voorkomen dat deze gebieden verbranden of hyperpigmentatie krijgen, moet u een zonnebrandcrème gebruiken met ten minste een 30 SPF UVA- en UVB-dekking. Om uw zonnebrandcrème nog beter beschermend te laten zijn, moet u ervoor zorgen dat deze zinkoxide of een ander barrière mineraal bevat om meer fysieke bescherming tegen de zon te bieden. 

Week 7 tot 1 jaar:

Het is belangrijk om te onthouden dat littekens tot een jaar na het ontstaan kneedbaar zijn. Handmatige massage, siliconen plaatjes en het gebruik van zonnebrandcrème zullen het uiterlijk van littekens in deze tijd verbeteren. Als u vatbaar bent voor keloïden of hypertrofische littekens, kan lasertherapie of corticosteroïde injecties in deze periode ook het uiterlijk van het litteken verbeteren. Na een jaar zijn littekens meer gestabiliseerd en is waarschijnlijk chirurgische heruitlijning nodig om hun uiterlijk te beïnvloeden. Cosmetische kliniek Amsterdam kan u adviseren over de beste genezing voor uw littekens na een chirurgische behandeling.

Bron: Yourface.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *